• Serbia
  • Group

Zlatna Gazela Srbija
Zlatna Gazela je priznanje ustanovljeno od strane međunarodne grupe Bisnode koja posluje u 19 država. Ove godine će i u Srbiji biti dodeljena Zlatna Gazela najboljima od najbrže rastućih preduzeća.

Šta su Gazele?

Najkraće rečeno, radi se o izboru najboljih među najdinamičnije rastućim kompanijama u Srbiji. Prema američkom istraživaču Davidu Birchu, koji je izneo koncept gazela u privredi, to su kompanije, koje daju najveći doprinos rastu BDP-a i otvaranju novih radnih mesta. U projektu Gazela uzete su u obzir kompanije, koje planiraju svoje poslovanje na duge staze i ne gledaju samo na uspeh preko noći (kompanije koje u poslednjih 5. godina imaju rast, i da su im rast i razvoj kostantni). Metodologija izbora Zlatne Gazele je bazirana na 15 godina iskustva i kvalitetu koji pokazuje i podatak, da 87% nominovanih kompanija i danas uspešno posluje, a 58,7 % ima odličnu bonitetnu ocenu.

Na bazi podataka iz APR-a i metodologije kompanije Bisnode u decembru 2015 smo napravili prvu listu 500 najbrže rastućih kompanija u Srbiji. Na osnovu nje će metodološka komisija odabrati kandidate koji će ući u uži izbor za priznanje – Zlatna gazela Srbije – najbolja od najbrže rastućih kompanija u zemlji.

U okviru projekta Gazele ključnu ulogu pri donošenju odluke o izboru pored organizatora i metodološke komisije donosi telo koga smo nazvali Savet Gazela.

Za Savet Gazela izabrane su ugledne ličnosti, koje svojim imenom s jedne strane daju težinu projektu, a s druge imaju ključnu ulogu u odlučivanju o kandidatima u finalu: koja kompanija je pravi uzor, odnosno treba da postane Zlatna gazela Srbije. A to je kompanija, koja pored rasta i uspeha, igra i značajnu ulogu u društveno odgovornom poslovanju.

Članovi Saveta Gazela, koji odlučuje koja su najbolja među dinamično rastućim preduzećima, su:

Željko Sertić, ministar za Privredu Vlade repubike Srbije
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije
Aleksandar Vlahović, predsednik Sveza ekonomista Srbje
Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera
Dr. Miloš Petrović, predsednik Razvojne agencije Srbije
Dr. Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu
Dragica Pilipovic Chaffey, potpredsednik za korporativne poslove kompanije SBB

Proglašenje Zlatne gazele Srbije je planirano za 18. maj 2016 u Skupštini grada Beograda a za finalni izbor zaduženi su članova Saveta koji učestvuju u projektu.